Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Eskilstuna kommun halverar kostnaderna med rekonditionerad IT

Eskilstuna kommun köper begagnade datorer och kan därmed sänka sina kostnader för IT-utrustning med 50-60 procent.
- Det ger positiva effekter. Vi får mer pengar till vård och omsorg och minskar samtidigt vår miljöpåverkan, säger Hans Gardelin, chef för Kundservice inom serviceförvaltningen Konsult och uppdrag i Eskilstuna.

Under 2014 tecknade Eskilstuna kommun ramavtal med Inrego gällande upphandling av begagnade och rekonditionerade IT-produkter. Tidigare har man i regel köpt ny utrustning.

- Vi gjorde en förstudie kring livslängden på IT-utrustning utifrån både ekonomiska och miljömässiga perspektiv och såg att det fanns en stor potential i återanvänd IT, säger Hans Gardelin, enhetschef för Kundservice som bland annat tillhandahåller IT-support åt verksamheterna.

Sedan hösten 2014 har skolförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen upphandlat ungefär 650 datorer till sina verksamheter på ramavtalet med Inrego. Tillverkning av IT är resurskrävande och Eskilstunas val av begagnade produkter har hittills minskat utsläppen av växthusgaser med 23 480 kilo, vilket motsvarar energin för att värma upp drygt 100 lägenheter i ett år.

- Datorerna fungerar lika bra som ny utrustning och vi får dessutom samma garantier som vid nyköp. Jag har själv en rekonditionerad laptop och kan inte ens se att den är begagnad.

Enligt Hans Gardelin är kostnaderna för de rekonditionerade datorerna 50-60 procent lägre jämfört med att köpa nytt.

- Det är enkel matematik och innebär att mer pengar kan gå till kärnverksamheten, säger Hans Gardelin.

Han konstaterar att alla förvaltningar har möjlighet att handla genom ramavtalet och tror att fler kommer att göra det.

- Nu tittar vi bland annat på att köpa in rekonditionerade elevdatorer till skolorna. Vi undersöker även möjligheterna att låta vår gamla utrustning gå vidare till återanvändning istället för återvinning.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige