Gå direkt till innehåll
Hållbarhetschefen: ”Vi ser redan en CSRD-effekt”

Nyhet -

Hållbarhetschefen: ”Vi ser redan en CSRD-effekt”

Under gårdagens konferens Arena Hållbarhet presenterade Inregos hållbarhetschef, Sebastian Holmström, Inregos bästa affärsknep kopplat till CSRD. ”Det är ganska enkelt att gå från rapportering till affärsmöjlighet” förklarar Holmström.

Det var under Aktuell Hållbarhets konferens på Quality Globe Hotel i Stockholm som Inregos hållbarhetschef, Sebastian Holmström, under gårdagen presenterade på vilket sätt Inrego använder sig av CSRD som en affärsmöjlighet.

Sedan CSRD infördes i januari 2023 har Inrego nämligen satt en tydlig CSRD-effekt och återbrukat mer än 30 procent fler produkter från föregående år. Produktflödena har blivit större, och försäljningssiffrorna har vid flera tillfällen nått historiska toppnoteringar.

”Orsakerna till den starka tillväxtkraften är många, men till stor del handlar det om att vi tagit fäste på möjligheterna som kommit med EU:s rapporteringskrav CSRD” förklarar Sebastian Holmström, hållbarhetchef på Inrego.

Under en presentation för företag och organisationer som ämnar skalla upp sina hållbarhetsframgångar och gå från rapportering till affärsmöjlighet, gav Sebastian sina bästa tips för att ta fäste vid behov som tillkommit sedan införandet av CSRD. Här följer en kort sammanfattning:

1. Hitta er sweet-spot i rapporteringsdjungeln

        Undersök hur ni påverkas av rapporteringskraven, hur era kunde påverkas av dem och vilka gemensamma möjligheter det skapar. Om du bedriver ett företag med hållbarhet i kärnaffären, har ni med störta sannolikhet också tjänster som kan svara på de nya behov som uppstår med rapporteringskraven. Vilka specifika riktlinjer (ESRS) ska kunna rapportera sina hållbarhetsuppgifter under, och hur kan ni hjälpa dem med just det?

        För att lyckas med detta krävs förstås att ni först och främst har full koll på er egen värdekedja. Det är tack vare transparens som är kund också har möjlighet att skapa transparens och rapportera korrekt. Vill ni få koll på hur vi har löst den knuten? Klicka här för att läsa om transparens och compliance i vår värdekedja, eller här, för att läsa mer om vår klimatrapportering för återanvändning av IT.

        2. Rapporteringen öppnar upp nya marknadssegment

              Visst kan det kännas som att alla försök göra affärer på hållbarhet just nu, men fortfarande är det som väljer att anamma och affärsstrategi i kärnaffären. Med CSRD kan det komma att förändras, och ni har möjligheten att vara kundens partner i den omställningsresan.

              Att undersöka vilka nya marknadssegment som öppnas upp för en följd av CSRD är inte bara en möjlighet – det är ett måste för att hålla är relevanta och för att framtidssäkra era affärer.

              Kraven slår hårt mot alla, även mot de företag som tidigare inte prioriterat hållbarhetsfrågan särskilt högt. När de tvingas arbeta med dessa frågor öppnas ett fönster för att möta deras behov och vara lösningen på deras problem.

              3. Koppla samman de nya behoven med er egen affärsutveckling

                För att svara på de nya behov som uppkommer med CSRD gäller det att inte ha tjänster, strategier och team som klarar av det förändrade läget. Ofta handlar det nämligen om att kunna möta de behov som kunden står inför genom att utveckla våra egna tjänster, hjälpa kunden att få tillgång till all information som behövs för att kunna rapportera, samt ge marknadsunderlag som kunden kan använda för att stoltsera med sina hållbara satsningar .

                För att detta ska fungera sömlöst har vi valt att koppla samman hållbarhet med både affärsutveckling, marknads- och säljstrategi. Det är genom ett gränsöverskridande arbete som vi lyckas att på ett effektivt sätt krama ur affärsmöjligheterna som kommer med att öka rapporteringskraven.

                Vill du veta mer om hur du kan gå från rapportering till affärsmöjlighet? Kontakta oss så berättar vi mer!

                Ämnen

                Kontakter

                Isabell Millestu

                Isabell Millestu

                Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

                Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

                Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

                Inrego

                Kemistvägen 3
                183 79 Täby
                Sverige