Gå direkt till innehåll
International E-waste Day – från trash till treasure

Nyhet -

International E-waste Day – från trash till treasure

Den 14 oktober är det International E-Waste Day, en dag som syftar till att öka medvetenheten om den växande mängden elektroniskt avfall i världen och uppmuntra till bättre hantering av våra elektroniska produkter.

Enligt Global E-Waste Monitor genereras över 53 miljoner ton e-avfall globalt varje år, vilket överstiger vikten av kinesiska muren – världens tyngsta sammanhängande konstruktion. Läs det där igen. Så mycket elektronik slänger vi v-a-r-j-e år! Faktum är att vår snabba konsumtionstakt av elektronik har gjort att e-avfall idag är världens snabbast växande avfallsström.

Mindre än hälften av alla företag i Sverige ser till att deras IT-produkter kan återanvändas, och endast omkring 17 procent av all elektronik som slängs hanteras på ett korrekt sätt. Det innebär att värdefulla resurser går förlorade och skadliga ämnen sprids ut i miljön.

En mängd av IT-produkter används alldeles för kort tid idag. De flesta använder sina IT-produkter i mycket kortare cyklar än vad de egentligen behöver. En dator bör fungera väl i mellan 3–4 år innan en uppgradering rekommenderas, men idag är tyvärr livslängderna oftast kortare än så. Med vetskapen om att den största klimatpåverkan ligger i produktionsfasen, och att ett vanligt tjänsteföretag kan härleda 12 % av sina totala utsläpp från deras IT-hårdvara – är förlängda livscykler ett viktigt steg på vägen för att förverkliga det.

Genom att förlänga livslängden på er IT-användning i 1 år och införskaffa 20 % begagnat till ert företag kan ni halvera utsläppen från er IT. Det är ett enkelt och viktigt steg på vägen för att minska era utsläpp. Vill du ha skräddarsydda rekommendationer som passar just er verksamhet? Just nu genomför vi konsulttjänster som hjälper dig att få koll på ert cirkulationsgap och ger er rådgivning för hur ni kan tänka för att bli mer resurseffektiva – både miljömässigt och ekonomiskt. Kontakta oss så berättar vi mer.

Gå från trash till treasure i samband med International E-waste Day

I samband med International E-waste Day skulle vi vilja utmana ditt mindset kring waste. Är den där datorn, plattan eller telefonen som ligger och samlar damm i förrådet som du inte orkat göra något med verkligen avfall? På fem mindre än 5 minuter kan du ge din använda IT-produkt nytt liv – och tjäna pengar på köpet.

Inte sällan betalar vi ut tusentals kronor för det andra ansåg som skrot. Vi återanvänder 95 % av allt som når vår produktion – antingen i sitt fullständiga skick eller som delar till en annan.

Kom igång redan idag genom att klicka här.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige