Gå direkt till innehåll
Sveriges riksdag
Sveriges riksdag

Nyhet -

Motionerna om cirkulär ekonomi - så gör partierna

Den 4 oktober stängde riksdagens motionstid för 2024/2025, och Cradlenet gått igenom samtliga inlämnade motioner för att se hur partierna engagerar sig i frågan. Resultatet? Det är tydligt vilka som driver på och vilka som halkar efter.

I år nämns cirkulär ekonomi i totalt 49 av de 3 178 motionerna, och engagemanget varierar kraftigt mellan partierna enligt Cradlenets – organisationen som arbetar för att främja en cirkulär ekonomi – årliga granskning.

Generellt fortsätter, likt tidigare år, Centerpartiet att dominera med sina 12 motioner inom cirkulär ekonomi. De föreslår allt från nationella mål för cirkulär ekonomi till krav på återbruk vid rivningslov. Miljöpartiet och Socialdemokraterna är också med i toppen med förslag som nya skatter på jungfruliga råvaror och stärkt producentansvar. Moderaterna visar en tydlig uppväxling, medan Vänsterpartiet tappat fart. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tar små steg framåt, men Liberalerna har helt lämnat ämnet åt sidan – inga motioner alls om cirkulär ekonomi i år.

Resultat enigt Cradlenets granskning:

Centerpartiet (12 motioner):

Har mest omfattande förslag, med fokus på att sätta ett nationellt mål för cirkulär ekonomi till 2040, införa lagkrav på återvunnet material och använda offentlig upphandling som ett verktyg för cirkulär omställning.

Miljöpartiet (9 motioner):

Fortsätter att prioritera resurseffektivitet och stöder utvecklingen av cirkulära affärsmodeller. De föreslår även nya åtgärder som skatt på jungfruliga råvaror och regulatoriska sandlådor för att testa cirkulära innovationer.

Socialdemokraterna (7 motioner):

Vill stärka producentansvaret, främja hållbara upphandlingslösningar och förbättra avfallshanteringen för att öka återvinning och återanvändning.

Moderaterna (6 motioner):

Visar en tydlig uppväxling med förslag om att använda spillvärme, sänka moms på secondhandvaror och stödja hantverkare som en del av den cirkulära ekonomin.

Vänsterpartiet (5 motioner):

Fokuserar på klimatåtgärder och hållbar småföretagarpolitik, men förslagen är mindre omfattande jämfört med tidigare år.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna (3 motioner vardera):

Visar ett blygsamt engagemang med idéer om byggnadsvård, energikooperativ och andra cirkulära initiativ.

Liberalerna (0 motioner):

Har inte lämnat in några förslag om cirkulär ekonomi i år.

Cradlenets årliga översikt visar att cirkulär ekonomi får en allt större plats i riksdagsarbetet, även om det råder stor variation i hur mycket partierna faktiskt bidrar till den politiska utvecklingen. Förhoppningen är att dessa motioner ska leda till konkreta åtgärder och skapa nya möjligheter för en mer hållbar framtid.

Läs mer om granskningen på Cradlenets hemsida.

Ämnen

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige