Inrego Miljönär-vänlig
Inrego har liksom bland andra Blocket och Myrorna anslutit sig till märkningen Miljönär-vänlig som organisationen Avfall Sverige står bakom.
Inrego har liksom bland andra Blocket och Myrorna anslutit sig till märkningen Miljönär-vänlig som organisationen Avfall Sverige står bakom.
Tidningen Miljöaktuellt publicerar i dag ett debattinlägg från Inrego under rubriken ”Konsumtionshysteri ger onödig miljöpåverkan”. Artikeln handlar om företagens slit-och-släng-beteende med IT-produkter och potentialen i att återanvända produkterna istället. Läs inlägget här.
Inrego medverkade under Nordiska Ministerrådets workshop ”Moving Towards a Circular Economy: New Business Models for Resource Efficiency and Waste Prevention” som hölls i Köpenhamn i tisdags. Syftet var att hitta möjligheter och lösningar som snabbar på övergången till ett cirkulärt näringsliv i Norden inom bl a branscherna livsmedel-, textil- samt IT- och elektronik.
Med ett tydligt livscykeltänk kring IT-utrustningen och genom att maximera återanvändningen hjälper TeliaSonera Finance sina kunder att sänka IT-kostnaderna och göra en miljöinsats. – Återanvändning har blivit en viktig faktor i hållbarhetsarbetet och efterfrågas av alltfler kunder, säger Magnus Lindwall, affärsutvecklare och miljöansvarig på TeliaSonera Finance.
Majoriteten, 53 procent, av företagen och myndigheterna skrotar sina mobiler och surfplattor när de köper nytt, trots att produkterna skulle kunna återanvändas. Det visar en TNS Sifo-studie som Inrego låtit göra bland IT-chefer på 200 företag och myndigheter. Av undersökningen framgår också att 44 procent av organisationerna byter ut mobilerna vartannat år eller oftare.
Inrego medverkade i veckan under ett seminarium på mobilmässan Hello som anordnades på Nackastrandsmässan. Inregos grundare och ägare, Henrik Nilsson, var inbjuden av telekomkedjan RingUp för att tala om cirkulär ekonomi och de miljömässiga och ekonomiska vinsterna med återanvändning av mobiler och IT-produkter.
Gällivare kommun väljer bort ny IT-utrustning och köper enbart rekonditionerade datorer till hela den kommunala verksamheten. - Vi har under de senaste åren sparat fyra miljoner kronor på att handla rekonditionerad IT, säger Anders Skoglund, IT-chef i Gällivare.
Priserna på begagnade datorer, mobiler och skärmar sjönk under juli-december 2014 med 5,6 procent i Sverige och 5,8 procent globalt jämfört med samma period föregående år. Det visar färsk prisstatistik från Inrego. Prisförändringen under andra halvåret kommer efter en längre tids stillastående och ökande priser.
Sängtillverkaren Hästens köper datorer i andra hand och ser till att de IT-produkter som byts ut går till återanvändning.
Svenska företag och myndigheter skrotar sina datorer när de köper nytt, trots att produkterna skulle kunna återanvändas och trots att företagen säger sig veta att utrustningen har ett värde. En TNS Sifo-studie som Inrego låtit göra bland 200 IT-chefer visar att hälften av organisationerna, 51 procent, rutinmässigt skrotar eller magasinerar utrustning som hade kunnat komma till användning igen.
I ett nyhetsinslag på tisdagen uppmärksammar SVT Rapport vinsterna med att köpa rekonditionerade datorer istället för nya.
Hermods, en av landets största skolföretag med 30 000 elever, väljer rekonditionerade datorer från Inrego framför ny utrustning. - För oss har Inrego blivit en viktig partner som ser till att vi får bra maskiner med hög kvalitet, säger Erik Knudsen, IT-chef på Hermods.