Gå direkt till innehåll
Hälften missar att radera hårddisken

Nyhet -

Hälften missar att radera hårddisken

Information på villovägar. Såväl brittiska som svenska företag slarvar med radering av data på hårddiskar.

Den brittiska myndigheten The Information Commissioners Office (ICO) granskade nyligen i vilken utsträckning känslig data finns kvar i datorer på andrahandsmarknaden. Resultatet visar på ett utbrett slarv – 48 procent av hårddiskarna innehöll information från den förre användaren, enligt en artikel i Techworld.

ICO köpte 200 begagnade hårddiskar på andrahandsmarknaden och undersökte sedan med hjälp av gratisverktyg från nätet om diskarna innehöll data. Granskningen visade att 52 procent av diskarna var ordentligt raderade, men i 48 procent av fallen låg information kvar och 11 procent innehöll personlig information - i några fall tillräckligt med uppgifter för att kapa personens identitet.

Totalt lyckades man identifiera 34 000 filer med data som antingen var privat eller knuten till en organisation.

Även i Sverige slarvar företag med radering av hårddiskar. En undersökning som Inrego lät göra 2010 bland 100 börsbolag och myndigheter visade att 6 av 10 saknar rutiner för att radera sin IT-utrustning när den byts ut.

Läs mer om Inregos policy för säker dataradering.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Relaterat innehåll

Sex av tio saknar rutiner för dataradering av IT-utrustning

62 procent av börsföretagen och myndigheterna saknar rutiner för att säkerställa att informationen är raderad när man byter ut datorer och annan IT-utrustning. Det visar en undersökning från Inrego bland IT-chefer på 100 börsföretag och myndigheter*.

Smarta mobiler allvarlig säkerhetsrisk

Smarta mobiler allvarlig säkerhetsrisk

Smarta mobiler på andrahandsmarknaden innehåller stora mängder privat och företagshemlig information. Företag som inte dataraderar sina mobiler innan de byts ut riskerar att känslig information hamnar i orätta händer och utnyttjas i skadliga syften. Det framgår av ett samarbetsprojekt mellan Inrego och Computer Sweden där totalt 50 begagnade mobiler köptes in och vittjades på information.

Risk för dataläckage från universitetsdatorer

Karlstads universitet får skarp kritik från internrevisionen för säkerhetsbrister i hanteringen av de personaldatorer som fasas ut. Revisorerna anser att det finns stora risker för informationsläckage och menar att policyn och rutinerna måste ses över, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en artikel.

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige