Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sex av tio saknar rutiner för dataradering av IT-utrustning

62 procent av börsföretagen och myndigheterna saknar rutiner för att säkerställa att informationen är raderad när man byter ut datorer och annan IT-utrustning. Det visar en undersökning från Inrego bland IT-chefer på 100 börsföretag och myndigheter*.

- Det är allvarligt att så många saknar rutiner för att följa upp att informationen verkligen är raderad. Därmed ökar riskerna för att kritisk information hamnar i orätta händer, säger Henrik Nilsson, VD för Inrego som är specialiserat på hantering, dataradering och återanvändning av begagnad IT-utrustning.

Av undersökningen framgår att företagen och myndigheterna använder olika metoder för att radera lagrad data i IT-utrustningen innan den skickas vidare till skrotning, återanvändning eller skänks bort till välgörenhet. En del anlitar externa företag för att få hjälp med raderingen, andra låter användarna radera innehåller på sina datorer, men den vanligaste metoden är att bruka fysiskt våld på utrustningen.

Hela 42 procent (46 procent bland börsbolag, 38 procent bland myndigheter/statliga företag) uppger att de ofta eller oftast förstör sina hårddiskar med hjälp av verktyg som hammare, borrmaskin eller skruvmejsel. Henrik Nilsson förvånas över okunskapen kring dataradering och de vanskliga metoder som används:

- Att gå bärsärkargång på sina hårddiskar är ingen tillförlitlig metod för att radera data, inte heller att personalen sitter och trycker på delete-knappen. Det finns egentligen bara två säkra metoder – att mala ner hårddisken men det är onödigt eftersom hårddiskar kan återanvändas. Eller att använda certifierad raderingsprogramvara. På så vis kan utrustningen säljas vidare och göra nytta i andra sammanhang utan risk för att informationen läcker ut.

Fler resultat från undersökningen:
• 81 procent av organisationerna byter ut sina bärbara datorer vart tredje-fjärde år.
• 70 procent betecknar det som viktigt-mycket viktigt att ingen information från den ITutrustning som byts ut hamnar i orätta händer.
• Ändå saknar 64 procent av myndigheterna och 60 procent av börsbolagen rutiner för att följa upp att informationen är raderad i de datorer som byts ut.
• Så här hanterar organisationerna ofta eller oftast data på hårddiskarna:
-Vi destruerar hårddiskar själva – 42 procent
-Vi tar hjälp av extern part för radering/destruering – 39 procent
-Vi raderar all data själva med särskilda raderingsprogram – 38 procent
-Vi lägger utrustningen i förråd - 12 procent
-Användarna ansvarar för att radera innehållet på datorerna – 14 procent

*Undersökningen har genomförts per telefon bland 100 slumpmässigt utvalda myndigheter/offentliga bolag samt börsföretag under maj månad 2010. Frågorna har ställts till IT-chef/IT-ansvarig.

För ytterligare information kontakta:
Henrik Nilsson, VD, Inrego, tel: 08-50 10 90 21, mobil: 0708-63 42 22, e-post: henrik.nilsson@inrego.se

Ann-Louise Rundin, marknadsansvarig, Inrego, tel: 08-50 10 90 69, mobil: 0704-15 81 78,
epost: ann-louise.rundin@inrego.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Inrego hjälper stora organisationer med IT-skiften över hela Europa, där vi sköter allt från installation av ny utrustning till hämtning, dataradering och vidareförsäljning av den gamla. Inrego grundades 1995 och omsätter idag ca 120 mkr med ca 60 anställda. Inrego är certifierat genom kvalitet: ISO-9001, miljö: ISO-14001 samt informationssäkerhet: ISO 27001. Inrego har fått utmärkelserna ”Årets Superföretag” 2007, 2008 och 2009 av Veckans Affärer och är utnämnt som Gasell-företag 2008 och 2009 av Dagens Industri samt stod som vinnare av ”Swedbanks Hållbarhetspris” 2010. Läs mer på www.inrego.com.

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Relaterat innehåll

Hälften missar att radera hårddisken

Hälften missar att radera hårddisken

Den brittiska myndigheten The Information Commissioners Office (ICO) granskade nyligen i vilken utsträckning känslig data finns kvar i datorer på andrahandsmarknaden. Resultatet visar på ett utbrett slarv – 48 procent av hårddiskarna innehöll information från den förre användaren, enligt en artikel i Techworld.

Risk för dataläckage från universitetsdatorer

Karlstads universitet får skarp kritik från internrevisionen för säkerhetsbrister i hanteringen av de personaldatorer som fasas ut. Revisorerna anser att det finns stora risker för informationsläckage och menar att policyn och rutinerna måste ses över, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en artikel.

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige