Gå direkt till innehåll
Utredning om styrmedel för cirkulär ekonomi
Utredning om styrmedel för cirkulär ekonomi

Nyhet -

Utredningen om ekonomiska styrmedel för cirkulär ekonomi släppt – besöket hos Inrego inspirerade

Tidigare i år besökte regeringens utredare Inrego för att samla insikter om hur Sverige kan främja en mer cirkulär ekonomi. Nu har utredningen klar och betänkandet publicerat – tydliga förslag för att stärka incitamenten för återanvändning ingår.

För precis ett år sedan pågick en utredning om vilka incitament som behövs för att främja en cirkulär ekonomi. Kommitteen valde då att göra ett exklusivt näringslivsbesök till Inrego för att få mer information om hur den cirkulära ekonomin fungerar i praktiken. Nu är utredningen “Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi” (SOU 2024:67) klar – här följer en kort sammanfattning av förslagen:

1.Utökat producentansvar

Utredningen föreslår att tillverkare och importörer ska ta ett större ansvar för produkternas hela livscykel. Detta kan inkludera krav på design som underlättar återvinning och att en viss andel återvunnet material används i nya produkter. Målet är att säkerställa att fler produkter återanvänds eller återvinns på rätt sätt när de når slutet av sin livslängd.

2.Styrmedel för att minska användningen av jungfruliga råvaror

För att driva på omställningen föreslår utredningen åtgärder som kan minska användningen av jungfruliga resurser, exempelvis genom regleringar som uppmuntrar användning av återvunnet material.

3.Främjande av cirkulära affärsmodeller

För att hjälpa företag att ställa om föreslås åtgärder som kan underlätta tillgången till finansiering för företag som satsar på cirkulära lösningar. Utredningen betonar vikten av att stödja företag som utvecklar nya affärsmodeller baserade på återbruk, reparation och delning.

Inspiration från besöket hos Inrego

Under sitt besök hos Inrego fick utredarna konkreta exempel på hur ekonomiska styrmedel skulle kunna bidra till att fler företag väljer cirkulära lösningar. Vi delade med oss av våra erfarenheter av att arbeta med återbruk av IT-produkter, och hur regelverk kan anpassas för att främja en cirkulär ekonomi.

Utredarna var då mycket imponerade över storskaligheten i Inregos verksamhet samt belyste att de behövde ta i beaktning konsekvenser för alla olika aktörer på marknaden, inte minst återbruksaktörer.

”Här finns stora möjligheter för politiken att styra mot att gynna de företag som driver på omställningen mot en cirkulär ekonomi, det kan vara tex genom ekonomiska styrmedel men det kan också vara genom att identifiera och åtgärda hinder” förklarade Lina Jonsson, departementssekreterare, Tobias Persson, utredningssekreterare och Helen Lindqvist, kommittésekreterare.

Betänkandet markerar ett steg framåt i att skapa förutsättningar för en mer hållbar ekonomi i Sverige. Vi hoppas att utredningen följs upp att progressiva lagändringar och incitament som stärker den cirkulära marknaden.

Läs hela betänkandet här: Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi (SOU 2024:67).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige