Miljödiplom för återanvändning av IT
Nu skickar vi ut miljödiplomen för 2016 till våra kunder som genom att återanvända datorer och mobiler har minskat sitt klimatavtryck och bidragit till ett mer hållbart samhälle.
Nu skickar vi ut miljödiplomen för 2016 till våra kunder som genom att återanvända datorer och mobiler har minskat sitt klimatavtryck och bidragit till ett mer hållbart samhälle.
74 procent av svenskarna anser att det är viktigt att de datorer som byts ut på jobbet skickas vidare till återanvändning. Flertalet, 52 procent, konstaterar dock att de datorer som fasas ut på den egna arbetsplatsen skickas till skroten.
33 procent av svenskarna anser att den egna arbetsgivaren slänger för mycket utrustning och inventarier som hade kunnat återanvändas istället. Denna uppfattning gäller särskilt bland anställda i offentlig sektor där hela 38 procent tycker att för mycket inventarier skickas till tippen. Motsvarande siffra för privat sektor hamnar på 28 procent.
En klar majoritet av svenska folket, 81 procent, tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att företag och myndigheter gör vad de kan för att bidra till en bättre miljö. Frågan är viktigare bland kvinnor (83 procent) än bland män (78 procent) samt viktigare bland 56-65-åringar (90 procent) än bland 18-25-åringar (73 procent).
Sedan Inrego startade en reparationsavdelning, Räddningsstationen, för drygt ett år sedan har återanvändningen ökat med cirka 200 datorer varje månad. – Det handlar om produkter som tidigare hade skickats till skrotning och återvinning men som nu istället kan komma till nytta igen, säger Marcus Fogde, IT-tekniker på Räddningsstationen.
Byggföretaget Skanska skickar sin gamla IT-utrustning till återanvändning. Över 90 procent av datorerna får ett andra liv. - Ett enkelt sätt att minska klimatavtrycket, säger Johan Balck, Skanska Sverige.
– Vi fick exakt de datorer och den prestanda som vi ville ha, fast till en fjärdedel av priset. Dessutom fick vi hjälp med att återanvända våra gamla datorer. Det är helt klart vår bästa IT-affär någonsin, säger Fredrik Wallner, vd för designbyrån Code.
Datorer på andrahandsmarknaden innehåller stora mängder privat och företagshemlig information från tidigare användare. Det framgår av ett samarbetsprojekt mellan Inrego, DN och Bitsec där 55 begagnade datorer köptes in och vittjades på information. De som inte dataraderar sina datorer innan de byts ut riskerar att känslig information hamnar i orätta händer och utnyttjas i kriminella syften.
Regeringen tog nyligen fram vägledningen ”Hållbara affärer – regeringens politik för hållbart företagande” för att främja ett mer hållbart näringsliv i Sverige. I vägledningen presenteras en handfull exempel på hållbara verksamheter, däribland Inrego, Ikea, Scania och Ericsson.
Stockholms läns landsting (SLL) har efter en upphandling tecknat avtal med Inrego avseende återanvändning av datorer, skärmar och andra IT-produkter med tillhörande kringtjänster. Avtalet löper över två år och kan förlängas med ytterligare två år.
Miljöminister Karolina Skog besökte Inregos monter i utställningen om cirkulär ekonomi i Almedalen under onsdagen. För att få fart på återanvändningen av IT i samhället behövs en rad styrmedel och incitament som Inrego summerat i ett öppet brev till miljöministern. Brevet, som Karolina Skog läste på plats, återges nedan.
Inrego medverkar i en utställning om cirkulär ekonomi under Almedalsveckan i Visby för att informera om hur återanvändning av IT bidrar till hållbarhetsvinster för samhället och näringslivet.